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FW: Campaigning at City Events

CampaignGuidance <SJElections@sanjoseca.gov>
Fri 8/25/2023 12:54 PM

To:Boards and Commissions Support <commissions@sanjoseca.gov>
 
 
From: CampaignGuidance <SJElections@sanjoseca.gov>
Sent: Friday, August 4, 2023 3:07 PM
To: 'Pamela Campos' < >; City Clerk <city.clerk@sanjoseca.gov>
Cc: Elections <elections@sanjoseca.gov>; CampaignGuidance <SJElections@sanjoseca.gov>
Subject: RE: Campaigning at City Events
 

Good afternoon, Ms. Campos:

 

1.      Please accept the following in response to your question concerning the 2024 San Jose
Candidate Elections Guide which contains the following language, “Candidates cannot appear
for campaigning purposes as part of a City event, unless it is some kind of candidate forum
and all candidates can participate.”

 

The above prohibition aims to protect the City from engaging in the unlawful expenditure of
public funds to support or oppose the election or defeat of a candidate, by the voters. The
Campaign Guide is not intended to limit the ability of a candidate to attend City events, but
rather aims to prohibit public funds being used for political activity. For this reason, candidates
may not appear at non-candidate forum City events and introduce themselves as a candidate or
disseminate business cards indicating they are running for office.

 

Alternatively, the City permits any person or organization to use areas outside of a City facility
that are open to the public for campaign activity. However, depending on the activity, campaign
related events in a City park may need a permit. The City also permits persons or organizations to
rent City facilities on the same terms and conditions as any other person or organization, so long
as City funds are not spent on publicizing or staffing these private events. The City does not
control or prohibit the event from being partisan or used for campaign purposes.

 

2.      In response to your question concerning neighborhood canvassing,  the City of San Jose does
not restrict candidates, except City officers or employees under certain circumstances, from
canvassing their neighborhoods to inform members of their community about an August
City-sponsored event. Candidates may disclose their candidacy while canvassing their
neighborhood unless the candidate is a City employee actively appearing on behalf of the
city, in uniform, or campaigning during working hours.
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3.      In response to your inquiry concerning the legality of hanging flyers on light posts around the
neighborhood, Section 23.04.730 of Chapter 23.04 of Title 23 of the San Jose Municipal Code
prohibits the posting or display of any election signs on public property. Under Section
23.02.445, “public property” is defined to include utility poles, street posts, lampposts and
other structures. Accordingly, you may not place campaign flyers on lampposts within the
City.

 

Please let me know if you have any additional questions.

 
 
 
Office of the City Attorney, Campaign Guidance
City of San José
200 East Santa Clara Street, 16th Floor Tower
San Jose, CA 95113
Office No: (408) 535‐1900
Fax No: (408) 998‐3131
SJElections@sanjoseca.gov
http://www.sanjoseca.gov/index.aspx?NID=4796
 
From: Pamela Campos < >
Sent: Thursday, July 13, 2023 7:00 AM
To: City Clerk <city.clerk@sanjoseca.gov>
Cc: Elections <elections@sanjoseca.gov>; CampaignGuidance <SJElections@sanjoseca.gov>
Subject: Re: Campaigning at City Events
 

 

 

Good morning, 
 
I would like to follow up on this inquiry and add a couple of additional questions/scenarios. As we work on
outreach for the campaign kick-off, would it be permissible to hang up flyers on light posts around the
neighborhood (Hang up 1-week in advance, take down the day of the event)? Also, we plan to attend National
Night Out on August 01 and are wondering if it would be permissible to attend and share business cards?
 
I look forward to hearing back.
Kindly, Pamela
 
On Mon, Jul 10, 2023 at 12:20 PM Pamela Campos < > wrote:

Good afternoon, 
 
My name is Pamela Campos and I am a candidate running for City Council in 2024, I was reaching out for
clarification on what it means to campaign at city events. For example, I like to attend VIVA Parks and other
social gatherings to meet people, however, I read in the candidate guide, that there is no campaigning allowed at
City-events.  
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  This message is from outside the City email system. Do not open links or attachments from untrusted sources.

 
"Candidates cannot appear for campaigning purposes as part of a City event, unless it is some kind of candidate
forum and all candidates can participate."  
 
What does campaigning look like? Is it not introducing myself as a candidate? Handing out business cards? Etc.
I also plan to canvass my neighborhood to inform the community about an August City-sponsored event (VIVA
parks) and am wondering whether in that instance I am allowed to disclose candidacy? If there is someone I
can discuss these questions with, it would be greatly appreciated! 
 
Thank you kindly, Pamela 
 
--
Pamela Campos (She/Ella)
Candidate for San Jose City Council District 2 [FPPC#1460783]

Website: https://pamela4sj.com/
Find time to Schedule a Meeting
Let's Connect: Facebook | Twitter | Instagram | @Pamela4SJ

"You do not have to be me in order for us to fight alongside each other. I do not have to be you to recognize our wars are
the same." - Audre Lorde

 

 

https://pamela4sj.com/
https://calendly.com/pamela_sj/30min
http://facebook.com/pamela4sj
https://twitter.com/Pamela4SJ
https://www.instagram.com/pamela4sj/



