
ClTYOF � 
SANJOSE 
CAPffi\L OF SIUCON VALLEY 

Ap ril 22, 2014 

Sent via Email to: 

Re: Disclosure of Electioneering Communications 

Dear Mr. Berg: 

Office of the City Attorney 
RICHARD DOYLE, CITY ATfORNEY 

ARLENE SILVA 
Deputy � 

Direct Line: --' 

This letter is in response to your phone call to the City Attorney's office on April 
11, 2014 concerning your question regarding the City of San Jose disclosure of 
electioneering communications. We are responding to your request in writing pursuant 
to San Jose Municipal Code (SJMC) SJMC Section 12.05.080 which states "that any 
person may request the City Attorney to provide written advice with respect to the 
person's duties under the provisions of Chapter 12.05 and Chapter 12.06." -

Specifically you have asked clarification as to the requirements of a "street 
address" in SJMC Section 12.06.1010, and whether the state campaign ID number is 
required to be listed on printed electioneering communication. Although we answered 
your questions on the phone, the purpose of this letter is to document your request and 
our response. 

, 

Section 12.06.1010 provides that electioneering communication in printed form 
paid for by a candidate or candidate controlled committee must include the words "paid 
for by" immediately followed by the name, street address, and city of the candidate or 
candidate controlled committee that paid for the communication. The SJMC does not 
define "street address" but SJMC 12.06.010 provides that the terms and provisions of 
this chapter shall be interpreted in accordance with the Political Reform Act and the 
regulations of the California Fair Political Practices Communication (FPPC). California 
Code of Regulations Section 18421.2 defines "street addres�" as the street name and 
building number, and the city, -state, and zip code. Therefore, the Municipal Code only 
requires a physical address, and the campaign headquarter address of a candidate is 
acceptable to meet the purposes of this requirement. 
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During your call to our office , you also questioned whether the state required ID 
number had to be included on printed electioneering communication. We advised that 
the state 10 number is not required by the San Jose Municipal Code. In a previous 
email) we forwarded you with a FPPC Matrix entitled Political Advertising Disclaimers 
(attached with this letter) . While this letter is intended to interpret only the City's 
Municipal Code, according to the matrix, the committee ID number is recommended to 
be displayed but not legally required. 

-

We hope that this addresses your question concerning the City's Campaign 
Ordinance. Please feel free to call if you' have further questions or need clarification 
with regard to this letter. 

' 

AFSJafs 

Very truly yours, 

RICHARD DOYLE, City Attorney 

By: ��--==-=-=-::���_. __ 

ARLENE SILVA, 
Deputy Gity Attorney 

Enclosures: POlitica,1 Advertising Disclaimers 

cc: City Clerk 
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Political Advertising Disclaimers 

1. Communications by Candidate Committees for their own Election 

The disclaimer must include, unless otherwise noted: "Paid for by committee name." 
Examples: "Paid for by Jones for Assembly 2014" 

.. 

"Paid for by Friends of Smith for Mayor 2014" 

Comm unication Manner of Display 
• Committee name/address, as on file with Form 410, on outside of 

mailing. (If no Form 410 on file, use candidate name/address.) 

All mass mailings· more than 200 • Only committee name required on electronic messages 
• No less than 6 pt type/contrasting print color (including electronic mail messages, faxes, Twitter feeds) 
• Return enve lopes (included in solicitation) - committee's name, address 

and ID number are recommended but not required 

• Any time during the message 
,. Must identify the candidate that paid for the call or an organization 

authorizing the call that files campaign reports 
• Must state that the call is "paid for by" or "authorized by" the identified 

Telephone calls advocating candidate's own election candidate or organization 
(500 or more) - made by vendors ("robo" calls) or paid individuals 

• Examples: This call was paid for by Senator Jones; This call was 
authorized by (name of committee) 

• No ID required on telephone calls personally dialed by candidate, 
campaign manager or volunteers 

The Political Reform Act does not require a specific disclaimer on the following communications, although the FPPC 
recommends placing "paid for by committee name" and committee 10 number on all public campaign materials. 

• Radio and television advertisements require "paid for by" or sponsor 
Newspaper, radio and television ads identification under Federal Communications Commission rules 

• Check the Elections Code for newspaper ad requirements 

Billboards, yard signs, business cards, door hangers, flyers, 
• "Paid for by committee name" and committee ID number are 

posters and websites recommended but not legally required 

The information on this chart does not carry the force of law. If there are any discrepancies between the chart and the Act or its corresponding regulations 
and opinions, the Act and its regulations and opinions will control. Communications made by a candidate to support or oppose a ballot measure or other 
candidates are not addressed in this chart. 

References: Government Code Sections: 84305, 84310. 
Title 2 Regulations: 18435, 18440. 
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