
CITYOF � 
SAN10SE 
CAPITAL OF SILICON VAL!..BY 

April, 8, 2014 

Sent via Email to 

Re: Disclosure of Electioneering Communications 

Dear Mr. Nguyen: 

Office of the City Attorney 
RICHARD DOYLE, CITY ATTORNEY 

ARLENE SILVA 
Deputy � 

Direct Line: � 

This letter is in response to your email to me dated April 4, 2014 concerning your 
question regarding the City of San Jose campaign disclosure of.electioneering 
communications. We are responding to your request pursuant to San Jo� Municipal 
Code (SJMC) Section,12.05.080 which states "that any person may request the City 
Attorney to provide written advice with respect to the person's duties under the 
provisions of Chapter 12.05 and Chapter 12.06." Specifically, you have asked whether 
electioneering communication in printed form as identified in SJMC 12.06.1010 requires 
one to include the street address and city on the communication when the full name of 
the candidate controlled committee is printed on the communication? 

Your request for clarification refers to the following relevant text in 'the SJMC: 

12.06.1010 Disclosure of Electioneering Communications 

A. Every electioneering communication in printed form no larger than 11 inches x 17 . 

inches (or equivalent area for non-rectangular dimensions). paid for by a 
candidate or candidate controlled committee must include the words "paid for by" 
immediately followed by the name, street address and city of the candidate or 
candidate controlled committee that paid for the communication in 'a typeface that 
is easily legible, contrasts with the background, and is no smaller than twelve­
point font. If an acronym is used to specify a committee name, the full name of 
any sponsoring person of the committee must be included in, the notice required 
by this Section. 

Every electioneering communication in printed form larger than 11 inches x 17 
inches (or equivalent area for non-rectangula r dimensions), paid for by a 
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candidate or candidate controlled committee must include the words "paid for by" 
immediately followed by the name, street address and city of the candidate or 
candidate controlled committee that paid for the communication in a typeface that 
is easily legible. contrasts with the background. and is no smaller than 5% of the 
printable· height of the communication. 

In your email, you interpret the above language to mean that the address and city 
is required together with the name of the candidate but that the address and city is not 
required when the candidate controlled committee is listed. . 

However, our interpretation of the ordinance is that both candidates and 
candidate controlled committees must provide the name, street address and city on its 
electioneering communication in print form and in the specified dimensions of the 
ordinance. The word MUST is a direction to candidates or candidate controlled 
committees. Not all candidates have candidate controlled committees. Some 
candidates have candidate controlled committees that perform all of the candidate's 
electioneering communication. This ordinance is intended for either a candidate or a 

candidate controlled committee to provide the disclosure of who paid for such 
communication. 

. 

The ordinance is intended to provide transparency to the public regarding the 
sources of funds for these types of election communication. To require disclosure by 
candidates but not by candidate controlled committees would undermine the intent of 
the ordinance. 

We hope that this addresses your question concerning the City's Campaign 
Ordinance. Please feel free to call if you have �urther questions or need clarification 
with regard to this letter. 

. 

AFS/afs 
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Very truly yours, 

RICHARD DOYLE, City Attorney 

BY:'�� 
ARLENE SILVA 
Deputy City Attorney 




