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Re: San Jose Campaign Guidance - Campaign Sign Disclosure Requirements 

Dear Mr. Waite: 

You have asked the following question: What are the disclosure requirements on 
campaign signs given the recent changes in October 2015 by the City Council? 

San Jose Municipal Code Section 12.06.1000 et seq. regulates communications, 
including signage, which are published within ninety (90) days prior to an election. 

As you have indicated in your email, there were several proposals contemplated by the 
City Council during the review of Title 12 of the Municipal Code in October of 2015. 
Ultimately, the changes were adopted and became effective as of December 18, 2015. 

Communication by Candidate and Candidate Controlled Committees are governed by 
Section 12.06.1010 A of the Municipal Code. Section 12.06.1010 A provides that 
except as otherwise provided in this section, disclaimers of electioneering 
communication shall be made pursuant to the Political Reform Act, California 
Government Code Section 83100 et seq., as amended. The City defers to the Fair 
Political Practices Commission (FPPC) who administers the Political Reform Act for the 
requirements on campaign signs by Candidate and Candidate Controlled Committees. 
Your question specifically asked what were the requirements for disclosure on 
campaign signs. The FPPC recommends but does not legally require "Paid for by 
committee name" and committee ID number to be included in these type of 
communications. 

For your convenience, I have attached the FPPC Matrix entitled Political Advertising 
Disclaimers for Communications by Candidate Committees for their own Election. 
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While this, letter is intended to interpret only the City's Municipal Code, according to the 
matrix, none of the following information is required to be included on campaign signs: 
the name, street address, city of the candidate controlled committee paying for the 
communication or the FPPC ID number. 

We hope that this addresses your question concerning the City's Campaign Ordinance. 
Please feel free to call if you have further questions or need clarification with regard to 
this letter. 

Very truly yours, 

RICHARD DOYLE, City Attorney 

Deputy City Attorney 

AFS/afs 
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Political Advertising Disclaimers 

1. Communications by Candidate Committees for their own Election 

The disclaimer must include, unless otherwise noted: "Paid for by committee name." 
Examples: "Paid for by Jones for Assembly 2014" 

"Paid for by Friends of Smith for Mayor 2014" 

Communication Manner of Display 

All mass mailings - more than 200 
(including electronic mail messages, faxes, Twitter feeds) 

- ® Committee name/address, as on file with Form 410, on outside of 
mailing. (If no Form 410 on file, use candidate name/address.) 

• Only committee name required on electronic messages 
• No less than 6 pt type/contrasting print color 
• Return envelopes (included in solicitation) - committee's name, address 

and ID number are recommended but not required 

Telephone calls advocating candidate's own election 
(500 or more) - made by vendors ("robo" calls) or paid individuals 

• Any time during the message 
• Must identify the candidate that paid for the call or an organization 

authorizing the call that files campaign reports 
• Must state that the call is "paid for by" or "authorized by" the identified 

candidate or organization 
• Examples: This call was paid for by Senator Jones; This call was 

authorized by (name of committee) 
• No ID required on telephone calls personally dialed by candidate, 

campaign manager or volunteers 

The Political Reform Act does not require a specific disclaimer on the following communications, although the FPPC 
recommends placing "paid for by committee name" and committee ID number on all public campaign materials. 

Newspaper, radio and television ads 
• Radio and television advertisements require "paid for by" or sponsor 

identification under Federal Communications Commission rules 
• Check the Elections Code for newspaper ad requirements 

Billboards, yard signs, business cards, door hangers, flyers, 
posters and websites 

• "Paid for by committee name" and committee ID number are 
recommended but not legally required 

The information on this chart does not carry the force of law. If there are any discrepancies between the chart and the Act or its corresponding regulations 
and opinions, the Act and its regulations and opinions will control. Communications made by a candidate to support or oppose a ballot measure or other 
candidates are not addressed in this chart. 

References: Government Code Sections: 84305, 84310. 
Title 2 Regulations: 18435, 18440. 
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