SAN JOSE Office of the City Attorney

CAPITAL OF SILICON VALLEY . RICHARD DOYLE, CITY ATTORNEY

March 1, 2016

Sent via email ,onli

Trevor Raineri
Deputy Campaign Manager

Manh Niuien For San Jose City Council 2016

Re: San Jose Campaign Guidance — Lawn Sign [nfo

Dear Mr. Raineri:
You have asked the following questions:

1. Whether election sighs must be 10 square feet or less? v

2. Whether the “paid for by” font must be no smaller than 12 point and no less than
5% of the size of the largest font?

3. Whether the address is needed on the lawn signs?

The answers are as follows:

1. There is no maximum size for election signs and therefore they do not have to be
10 square feet or less. ‘ )
2. For communication by candidate committees for their own election, the “paid for
by” is recommended but not legally required and therefore, there is no
- requirement as to the font size.
3. There is no requirement that the address of the candidate or candidate controlled
committee be printed on signs.

Election signs do not have to be 10 square feet or less. For communication by .
candidate committees for their own election, the “paid for by” is recommended but not
legally required and therefore, there is no requirement as to the font size. The address
of the candidate or candidate controlled committee is not required.
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San Jose Municipal Code Section 12.06.1000 et seq. regulates communications,
including signage, which are published within ninety (90) days prior to an election. The
following is a link to the section:

https://mww.municode com/library/ca/san_jose/codes/code of ordinances?nodeld=TIT
12ETOPGOPR_CH12.06MUCAOFCQO_ PT10ELCO_12.06.1000ELCO

Communication by a Candidate and Candidate Controlled Committees are governed by
Section 12.06.1010 A of the Municipal Code while Section 12.06.1010 B governs '
communications by Independent Committees.

Section 12.06.1010 A provides that except as otherwise provided in this section,
disclaimers of electioneering communication shall be made pursuant to the Political
Reform Act, California Government Code Section 83100 et seq., as amended. The
City, pursuant to changes made in October of 2015, defers to the Fair Political Practices
Commission (FPPC) who administers the Political Reform Act for the requirements on
campaign signs by Candidate and Candidate Controlled Committees.

Your question asked specifics of electioneering sign size, font and disclosure
requirements. The FPPC recommends but does not legally require “Paid for by
committee name” and committee ID number to be included in these type of
communications.

For your convenience, | have attached the FPPC Matrix entitled Political Advertising
Disclaimers for Communication by Candidate Committees for their own Election.

While this letter is intended to interpret only the City’'s Municipal Code, according to the
matrix, none of the following information is required to be included on campaign signs:
the name, street address, city of the candidate controlled committee paying for the
communication or the FPPC {D number. Furthermore, the FPPC does not regulate the

size of yard signs.

Finally, while the City defers to the FPPC for the requirements of disclaimers in
electioneering communication, please be advised that electioneering communication
which meets the definition of a “sign” as defined in Section 23.02.500 of the San Jose
Municipal Code is subject to the provisions of Title 23 of the Municipal Code. Section
23.02.500 defines a “sign” as follows:

23.02.500 - Sign.

"Sion" means any structure, display, device, balloon or graphic on or attached to any land,
building or structure, which is used to communicate any message, or which advertises or
promotes any business, product, activity, person or interest. Signs include, but are not limited to.
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letters, numbers, words, illustrations, decorations, decals, emblems, trademarks, logos and
lights. Siens do not include noncommercial murals otherwise allowed under this Code.

(Ord. 24201.)

We hope that this addresses your question concerning the City's Campaign Ordinance.
Please feel free to call if you have further questions or need clarification with regard to

this letter.

Very truly yours,

RICHARD DOYLE, City Attorney

By: @“wfﬁ%%

ARLENE SILVA
Deputy City Attorney

cc.  Tonid. Taber, CMC, City Clerk

Attachment: Political Advertising Disclaimers
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NOTE: FPPC UPDATED THIS CHART SINCE THE DATE OF THIS LETTER.
,Political A&vertising Disclaimers

1. Communications by Candidate Committees for their own Election

The disclaimer must include, unless otherwise noted: “Paid for by committee name.”
Examples: “Paid for by Jones for Assembly 2014”
“Paid for by Friends of Sm&th for Mayor 20147

Communication Manner of Displa
play
o Committee namefaddress, as on file with Form 410, on outside of
i mailing. {If no Form 410 on file, use candidate name/address.)
re . »  Only committee name recuired on efectronic messages
All mass mailings - more than 200 o . . ,
- 5 . . No less than 6 pt type/confrasting print color
(including electronic {natl messages, faxes, vattfar feeds) « Return envelopes (included in soficitation) ~ committee’s name, address
and (D number ate recommended but not required
* Apytime during the message
s Must identify the candidate that paid for the ¢all or an organization
- authorizing the call that flles campaign reports
Telephone calls advocating candidate's own election o Musi state that the ;a;z is “paid for by” or *authorized by” the ideniifisd
" M AN candidate or organization
{500 or more) - made by venders {robo” calls) or paid individuals o Examples: This call was paid for by Senator Jones; This call was
- authorized by (name of committee)
s No ID required on telephone calls personally dialed by candidate,
wmpaxgn manager or volunieers

The Political Reform Act does not require a specific disclaimer on the following communications, although the FPPC
recommends placing “paid for by committee name” and commitiee ID number on all public campaign materials

» Radio and television advertisements require “paid for by” or sponsor

Newspaper, radio and television ads identification under Federal Communications Commission rules

s Check the Eletfions Code for newspaper ad requirements
Bill ; i ' , s “Paid for by commiitee name” and committee ID number are
p ;;;::; c;i,g 3::;}%:: s Business cards, door hangers, fiyers recommended But not legaily required

The information on this chart does not carry the force of law. If there are any discrepancies hetween the chart and the Act or its corresponding regulations

and opinions, the Act and its regulations and opinions will control. Communications made by a candidate to support or oppose a ballot measure or other
- candidates are not addressed in this chart.

References: Government Code Sectiong: 843085, 84310,
_Titfe 2 Reqgulations: 18435, 18440,

advice@fone.ca.qoy 1.866.275.3772 or D16.322:5660
www.fppe.ca.qov FPPC TAD « 032-01.2013 (tev 1) » Page 1 of 1





